3 Μαρ 2011

Μνημείο Προσφύγων ζητούν οι Φιλικοί στην πλατεία τους!

Αίτημα χρόνιο αυτό της περιοχής των Φιλικών. Η ανέγερση ενός Μνημείου Προσφύγων τιμής ένεκεν! Όχι, δεν ακούστηκε για 1η φορά στο τελευταίο δημοτικό Συμβούλιο, είχε εκφραστεί και 1 περίπου χρόνο πριν όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλικών Νικόλας Τσιαμούλος είχε θέσει στον τότε Αντιδήμαρχο Ηλία Χαλκιά το θέμα της απομάκρυνσης του πολεμικού αεροπλάνου από την πλατεία τους και την ανέγερσης στο σημείο ενός Μνημείου Προσφύγων, το οποίο αποτελεί ίσως ελάχιστη αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς.

Η επιστολή ανέφερε:
«Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος Φιλικών και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν αντιδράσει στο παρελθόν με κινητοποιήσεις αλλά και με υπομνήματα στις αρμόδιες αρχές και σε όλους τους αρμοδίους αντιδημάρχους, για την τοποθέτηση ενός πολεμικού αεροπλάνου παλιάς εποχής στο κέντρο της πλατείας Φιλικών.

Τις αντιρρήσεις μας τις είχαμε εκφράσει και στην τότε δημοτική αρχή έτους 2006 έντονα και με διάφορους τρόπους καθώς και στη σημερινή δημοτική αρχή και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η κατάσταση του αεροπλάνου σήμερα είναι άθλια (όπου η θέση του είναι στην πολεμική αεροπορία). Έχει καταστραφεί και βαφτεί από εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα λόγω και του χαμηλού ύψους να αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά κ τους κατοίκους της περιοχής.

Εμείς θεωρούμε ότι εν καιρώ ειρήνης και σε μια πλατεία – περιοχή που εκφράζει την ιστορία των προσφύγων τα πέτρινα εκείνα χρόνια θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί ένα ανάγλυφο έργο προς τιμήν όλων των άγνωστων προσφύγων της Μ. Ασίας δεδομένου ότι είναι η μοναδική περιοχή της Αρκαδίας όπου εγκαταστάθηκαν οι ταλαιπωρημένοι – αδικημένοι πρόσφυγες και όχι ένα πολεμικό αεροπλάνο (με τη δική του ιστορία και αυτό). "



Ο Σύλλογος προετοιμάζει κ εκδήλωση για τους πρόσφυγες

Ο Σύλλογος Φιλικών στο τελευταίο Δ.Σ απήυθυνε και αίτημα επιχορήγησης προς το Δήμο η οποία ως εξήγησε ο Νίκος Τσιαμούλος θα χρησιμεύσει για την πραγμάτωση εκδήλωσης αφιερωμένης στους Πρόσφυγες αλλά και για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης ενός μοναδικού και σπάνιου αρχείου Προσφύγων, ενέργεια η οποία έχει ήδη ξεκινήσει δεν είναι όμως δυνατόν να ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Ο Δήμος επιφυλάχθηκε στην επιχορήγηση λέγοντας πως θα πρέπει πρώτα να καθοριστεί ο προϋπολογισμός των επιχορηγήσεων των Συλλόγων και των σωματείων και έπειτα να γίνουν οι εγκρίσεις αιτημάτων και φυσικά να αποφασιστούν τα ποσά που θα δοθούν…

Πηγή: arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου