21 Ιαν 2012

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Φιλικών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΙΛΙΚΩΝ
 Με αυξημένο αίσθημα δικαίωσης, υποδεχόμαστε την υπ’ αρ. 642/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης, με την οποία αποφασίσθηκε η άμεση παύση λειτουργίας της επικίνδυνης χωματερής του Δήμου Τρίπολης στη θέση “Πλάτωμα”και επιβάλλεται χρηματική ποινή 5.900 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης της απόφασης από το Δήμο και το Φορέα Διαχείρισης Αρκαδίας.
Η ιστορική αυτή απόφαση αποτελεί το επιστέγασμα των επί οκτώ συναπτών ετών αγώνων μας και συγχρόνως σηματοδοτεί την πανηγυρική δικαίωσή τους. Με αρωγό τη Δικαιοσύνη, φθάσαμε εκεί όπου δεν έφθασε διαχρονικά ούτε ο Δήμος Τρίπολης, ούτε καν η Ελληνική Κυβέρνηση: να παύσουν - πραγματικά αυτή τη φορά και όχι στα χαρτιά - να λειτουργούν την παράνομη χωματερή και να προστατεύσουν έμπρακτα την υγεία όλων εμάς των κατοίκων της Τρίπολης.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η χωματερή είναι όχι μόνο παράνομη, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία των Τριπολιτών και για το περιβάλλον, λόγω της συσσώρευσης περισσότερων από 2.000.000 τόνων τοξικών αποβλήτων και της έκλυσης διοξινών στην ατμόσφαιρα, από τις οποίες έχει δηλητηριαστεί άγνωστος αριθμός συμπολιτών μας. Στηλίτευσε, μάλιστα, τεκμηριωμένα και κατηγορηματικά, την οκταετή αδράνεια του Δήμου να παύσει την λειτουργία της χωματερής παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και διέταξε το άμεσο κλείσιμο της χωματερής, χωρίς, μάλιστα, να δώσει περιθώριο ανοχής.
Ο Δήμος όφειλε να έχει ήδη κλείσει το ΧΑΔΑ και να έχει βρει τρόπο προσωρινής διάθεσης των απορριμμάτων: από το 2005, οπότε προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και από το 2006, οπότε οι ίδιες οι υπηρεσίες του διαπίστωναν ότι έχει ήδη από τότε υπερβεί τη φέρουσα ικανότητά του και δεν υπάρχει άλλος χώρος. Όφειλε να έχει σπεύσει να βρει μέθοδο διαχείρισης ήδη από το 2008, οπότε και έγινε γνωστό ότι οι χωματερές της Επικράτειας θα κλείσουν υπό την απειλή των ευρωπαϊκών προστίμων των 34.000€/ημέρα, αλλά και να έχει συμμορφωθεί τόσο από το Μάιο του 2009, κατόπιν της μεγαλειώδους κινητοποίησης πολυάριθμων κατοίκων της πόλης, όσο και από το Φεβρουάριο του 2011, σε συμμόρφωση με την 2973/2010 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το κλείσιμο της χωματερής.
Ωστόσο, αδράνησε προκλητικά, κατακρίνοντας τους δίκαιους αγώνες μας και μεταθέτοντας τελικά τη λύση του προβλήματος στις πλάτες τις δικές μας, οδηγώντας μας ξανά στη Δικαιοσύνη, ωσάν να μην είναι υπεύθυνοι οι δημοτικοί άρχοντες να λύσουν το μείζον αυτό πρόβλημα. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να πληρώνει παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να προμηθευτεί χώμα για την υπερκορεσμένη χωματερή, αντί να δαπανήσει πολύ μικρότερα ποσά για μια προσωρινή, μεταβατική, λύση με αποκατάσταση της χωματερής.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Δήμος ομολόγησε ότι, παρά το άπλετο χρονικό περιθώριο, δεν έχει σχέδιο προσωρινής εναπόθεσης των αποβλήτων και στη συνέχεια έθεσε ωμά το εκβιαστικό δίλημμα ότι το κλείσιμο της χωματερής θα «αναγκάσει»τη δημοτική αρχή να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους. Ο ισχυρισμός του απορρίφθηκε, με το σκεπτικό – «κόλαφος» ότι η σώρευση απορριμμάτων από τη μη αποκομιδή τους, δεν συνιστά αναγκαίο και αναπότρεπτο επακόλουθο του κλεισίματος της χωματερής,αλλά θα οφείλεται στη διαχρονική αδράνεια και τις παραλείψεις της δημοτικής αρχής καθώς και των συναρμόδιων διοικητικών οργάνων που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εξεύρεση νόμιμης τεχνικά λύσης.
Μετά την έκδοση της απόφασης, η σημερινή δημοτική αρχή άραγε θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αναζητήσει από αύριο κιόλας νόμιμη προσωρινή λύση για την εναπόθεση των απορριμμάτων; Ή μήπως θα εγκαταλείψει τα σκουπίδια στην πόλη ‘ατάκτως ερριμμένα’, προκειμένου να δημιουργήσει έτσι αδιέξοδο, το οποίο μετέπειτα θα επικαλεστεί στο Δικαστήριο, δήθεν ως κατάσταση ανάγκης, ζητώντας μεταρρύθμιση ή και ανάκληση της δικαστικής απόφασης; Θα λύσει το πρόβλημα (έστω προσωρινά) ή θα καταφύγει σε δικονομικές ακροβασίες για να κερδίζει χρόνο; Θα ενδιαφερθεί πραγματικά για την υγεία των Τριπολιτών (όπως του υποδεικνύει η απόφαση) ή θα επιχειρήσει, όπως οι προηγούμενες, πλην όμως μάταια, να τους στρέψει εναντίον μας;
Είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι η χωματερή στο “Πλάτωμα” σύντομα θα κλείσει οριστικά, απαλλάσσοντας την πόλη μας από Το Αίσχος αυτό και είναι η Συντονιστική Επιτροπή του Αγώνα μας και όχι ο Δήμος ή η Κυβέρνηση αυτή που θα θέσει τέρμα στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δημόσια υγεία – και όχι από την αυθαίρετη επιθυμία μας αλλά επειδή αυτό αποφάσισε το Δικαστήριο.
Ο Δήμος έχει καθήκον, πολιτικό και νομικό, αύριο κιόλας, να σπεύσει να βρει μια προσωρινή, νόμιμη, λύση του προβλήματος, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση.
Εκφράζουμε, τέλος, την ακλόνητη πίστη μας στα υγιή αντανακλαστικά των συνδημοτών μας, ώστε να σταθούν δίπλα μας και να απορρίψουν οποιαδήποτε προσπάθεια πίεσης της κοινής γνώμης και διχασμού της κοινωνίας επ’ ωφελεία θολών συμφερόντων.
Ουδείς νομιμοποιείται να απομειώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προστασία της υγείας μας και τίποτε δεν θεωρούμε πιο σημαντικό και πιο ακριβό από αυτήν.